сряда, 16 януари 2013 г.

„Черно мляко” – Елиф Шафак




Точно когато наближи времето за купуване на нови книги, от любимата ми онлайн книжарница ми изпратиха ревюто на тази книга. (Да, имам си определено време за купуване на книги – и да, точно така – причината е, че книгите са първото от трите неща, за които мога да похарча всичките си пари + парите на всичките си роднини, приятели и познати + още много. Затова – правя плахи опити да огранича наркоманията. Безуспешни.)
„Тази книга разказва как се изправих пред своята вътрешна разноликост и се научих да бъда цялостна” – така пише на корицата. И може би в голяма степен това изречение отразява основната тъкан на книгата – разнолика и, същевременно, цялостна.
В безкрайно забавния разказ на Елиф Шафак за собствените й емоции и лутания, свързани с дилемата „Да бъда писател или да бъда майка”, са вплетени историите и мислите на десетки известни жени, творили в сферата на литературата. И всичко това, гарнирано с няколко Палечки.
Книгата е много „женска”, в нея за жените се говори като за „сестри” – така че докато я четеш, се чувстваш като член тайно общество с още по-тайно знание, което ще ти бъде предадено. И същевременно няма никакво противопоставяне на „мъжко” и „женско” – било то пол, проблеми, начин на мислене.
Изключително елегантна книга, която прочетох на един дъх, първоначално почти пробягвайки по последните думички на страницата, за да обърна по-бързо на следващата, но последните 20 страници не исках да дочитам – беше ми тъжно да свърши и да я оставя.
Е, дочетох я, равнява се на чаша топъл шоколад с приятелки – но не една или две, а десетки – живели в различни времена, с различно образование и социално положение, но с една и съща дилема пред себе си – „Как да подредя живота си така, че да бъда щастлива”. Плюс бонус – на почти всяка страница има поне едно име на известна пистаелка – чудесен източник на още много, много часове четене.
Не знам как до този момент съм успяла да пропусна Елиф Шафак като автор, но обещавам да се поправя и да си набавя останалите й неща. Ако случайно има някой, пропуснал я също като мен, препоръчвам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар