неделя, 25 август 2013 г.

"Кастинг за месия" - Петър Делчев

Купих си книгата от промоцията на Сиела за 24.05., заради ревюто, което прочетох за нея в Книголандия. Започнах я с огромни очаквания, които не просто се оправдаха, но и бяха пометени по всички параграфи. 
Книгата е мащабна. Не, книгата е чудовищна. Огромна като идеи, стил, размах. Преплитат се толкова размисли, разкази, нишки, толкова различни гледни точки.
 В началото я четох почти като енциклопедия - със спиране, обмисляне и опити за запомняне на толкова много неща. Грабващият интерес дойде някъде след средата, след въвеждането на всички сюжетни линии и герои, и оттам нататък четох бързо. Дори прекалено бързо.
Книгата е написана освен с невероятно умение, и с уникално чувство за хумор. Но определено не е за всеки - иска определен начин на мислене, за да бъде разбрана.
Ако трябва да избера 5 книги, които да са единствените, до които да имам достъп до края на живота си, това със сигурност ще бъде една от тях.
"Край на първа част" в края на книгата ме направи щастлива. А споменаването на памперсите за многократна употреба е само още един усмихващ ме бонус....

P.S. Ако някой има и може да ми даде назаем "Трънски разкази" и "Балканска сюита", печели (поне) една бира....

5 коментара:

  1. Страхотно ревю, абсолютно се припокрива с моето мнение, особено с начина на четене. "Трънски разкази" не съм сигурна дали може да се намерят на хартиен носител, но ги има качени в slovo.bg http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=370&WorkID=14365&Level=1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много :) Радвам се, че не само аз възприемам книгата по такъв начин :)
      Благодаря и за линка към Трънски Разкази - четох там преди време, но ми се струва, че не са пълните текстове. Но няма значение - дори и това е достатъчно, за да си осигуря абсолютно блаженство :)
      До нови срещи!

      Изтриване
    2. Съвсем скоро, до месец, надявам се, ще излезе ново издание на "Трънски разкази", заедно с "Балканска сюита" и с още един, съвсем нов, разказ.

      Изтриване
    3. Страхотна новина! Очаквам с нетърпение!

      Изтриване